1800 – 1890

Tot va començar al 1827, a Gurb, on es va iniciar la colònia de Malars, situada entre el riu Ter i el Gurri per tal d’aprofitar l’aigua i generar energia hidràulica. En aquest any una flota de francesos, britànics i russos, van derrotar a les forces navals d’Ibrahim Bajá, el que dirigia la lluita contra els grecs per la seva independència.

Al 1855, va ser registrada la primera vaga general de treballadors a Espanya, al mateix

temps que va aparèixer a Gran Bretanya el diari “Daily Telegraph”.

Un fet important per a l’evolució de Catalunya va succeir a l’any 1870, quan es va introduir l’electricitat com a força motriu.

Cinc anys més tard, al 1875, va arribar a vic el ferrocarril, l’any en que va néixer Antonio Machado i va morir Hans Christian Andersen.

Al 1880, podem observar que a Gurb creix el nombre de treballadors a Malars, ja que la mà d’obra a Osona era més econòmica que a Barcelona i per tant, moltes persones anaven cap a la comarca. Tot i això, hi havia molts més treballadors fora de Catalunya, i gràcies a això es va poder acabar la construcció del túnel que connecta Suïssa i Itàlia per els Alps.

Tres anys després de l’arribada del ferrocarril a Vic, aproximadament a l’any 1883, s’inaugura a Gran Bretanya el primer ferrocarril públic per a mercaderia tirat per a cavalls.

I finalment, al 1885, Louis Pasteur, un científic de l’Acadèmia de Ciències de França, comunica que ha trobat un mètode per prevenir la ràbia després de la mossegada d’un animal.