1950 – ACTUALITAT

Durant el 1950 fins l’actualitat han passat molts fets relacionats amb la revolució industrial.

La primera data important que va passar a Europa va ser al 1965, on van firmar el tractat de fusió de les comunitats europees. Un fet que va passar a Catalunya que va millorar la qualitat de vida de moltes famílies va ser la formació de la associació de Sant Tomàs. Dos anys després, es descobreixen restes del castell en el cim de la muntanya de la Creu de Gurb. En el mateix any, es va inaugurar una nova escultura de Joan Miró:”Maqueta per a Dona, ocell i una estrella”. També es va independitzar Guinea Equatorial de Espanya mentre a Londres es firmava per triplicat a Londres el Tractat de No Proliferació Nuclear(no possessió d’armes nuclears)

Al 1969 van atorgar a Jordi Rubió i Balaguer el primer Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. A Espanya, però, ETA va començar a fer activitats terroristes. Europa van oficialitzar l’objectiu de crear l’euro, però finalment no es va fer. A Vic obre Girbau l’any 1971 i, a Catalunya, l’Assamblea de Catalunya s’oposa contra la dictadura d’en Franco. Al 1974 a Vic es va construir el primer polígon industrial. Això va fer que moltes fàbriques es consentressin en un mateix lloc. A Europa va haver-hi una revolució dels clavells rojos a Portugal. L’any següent va ser un any molt important. Es va declarar llengua oficial el català, va morir el general  Francisco Franco i va començar a funcionar l’Agenda Espacial Europea.

Durant uns quants anys, no van haver-hi gaires fets que resaltessin molt. Els més importants van ser: al 1981 hi va haver un cop d’estat a Espanya, al 1983 a Gurb va obrir Casa Tarradellas i al 1986 Espanya va entrar a la Comunitat Europea.

A l’any 1991 per Vic va ser un any molt dur ja que va haver-hi un atemptat a la caserna de la guardia civil on van morir 10 persones i 44 ferits, mentre a Europa desapareixia la URSS( Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques). L’any següent a Barcelona van haver-hi els Jocs Olímpics on es va generar vint mil llocs de treball permanents i quaranta mil llocs de treball temporal i l’impacte econòmic va ser de tretze mil milions d’euros directament i indirectament vint mil milions d’euros. A vic, durant els jocs olímpics, va acollir les competicions de hoquei sobre patins. A Espanya també es va fer un gran avanç amb el transport, ja que es va inaugurar el primer tren d’alta velocitat.

Poca cosa va passar fins l’any 1997, on Espanya va entrar a la OTAN(Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord). Després d’això arribem al segle XXI, on per fi es va establir l’euro com a moneda oficial a Europa. Dos anys després a >Espanya va haver-hi un atemptat terrorista a Madrid. Finalment arribem al 2005 on a Gurb es va inaugurar Llet Pascual, es legalitza a tota Espanya el matrimoni del mateix sexe, a Londres van haver-hi dos atemptats molt greus on van morir 52 persones i molts ferits. L’any següent a Catalunya va guanyar les eleccions Artur Mas. Aquests últims any poca cosa va passar fins el 2009 es va firmar un tractat a Londres perquè la crisis acabés. En el 2010, milers de persones van a diferents ciutats a manifesta-n’se per la democràcia real. En el 2012, Londres és la primera ciutat on es van celebrar tres vegades les olimpiades. Dos anys després es retira el rei Joan Carles I deprés de 39 anys per culpa de problemes de salut que tenia. aquest mateix any, per primera vegada un artefacte aconsegueix aterrar sobre un cometa, llençat per l’Agència Espacial Europea.

L’any 2016, Gran Bretanya decideix sortir de la Unió Europea amb un 52% de vots a favor. L’any següent va ser un cop dur a Catalunya ja que es va fer un referèndum on molts guàrdies civils van atacar i ferir un munt de persones només per aturar aquestes votacions. Per culpa d’això 11 polítics i el cap dels mossos d’esquadra van ser empresonats injustament. Mentres, a Espanya es patia un atac d’un virus xinès que va afectar a milers  d’ordinador de moltes empreses. Una notícia molt important que va rebre Itàlia l’any 2018 va ser el descobriment d’un llac d’aigua salada en el subsòl de Mart.